tirsdag 30. juli 2013

Ghost gulls

Har prøvd meg på noen 'blurred birds' bilder hvor hensikten var å eksperimentere med fast, lav lukkertid (på 1/15, iso 50), håndholdt panorering på måker i flukt. Ble få "keepers" men noen som lar seg vurdere... Litt usikker på om det er helt nødvendig å ha noe helt skarpt i bildet (noen vil vel hevde det) eller om det også er noe artistisk over det å fange duse og vage konturer i den rette settingen. Her er jeg definitivt på utkikk etter kommentarer og meningsytringer (det er jo det man lærer av), så om nioen har inputs på dette så er jeg interessert i meninger og utvekslinger. Faller disse i smak?

Alle bilder er tatt med Canon 5d mrk III og 70-200 L USm II på iso 50, 1/15, noe varierende blender og brennvidder.

over i det mer abstrakte...

Spøkelsesaktig kontur



torsdag 18. juli 2013

Padde (Toad)

I Norge har vi kun en padde (Bufo bufo) som kalles 'nordpadde', 'vanlig padde' eller bare 'padde' (Common toad, eller European toad på engelsk). I motsetning til frosker (finnes 3 froskearter i Norge, 4 om latterfrosk som er en innført art på Finnøy medregnes) så lever padder i større grad på land, de kryper fremfor å hoppe og har ruglete, vortelignede skinn som er tørt fremfor det glatte, våte skinnet til froskene.
Hunnpadden er mye større enn hannpadden. Hannene kjemper innbitt om å få parre seg med hunnene, og i sin iver kan de prøve seg på alt som ligner en hunnpadde, inkludert barkbiter og større hannpadder (som da gir et karakteristisk kvekk for å indikere at her er det ikke napp å få).

Canon 5D mrk III, 100mm f2.8, på f4, 1/320, iso 1000, +1.67ev.
I sommer kom jeg over flere padder både ved Mandal og utenfor Sandefjord. Fikk tatt bilder av noen av dem. Første serie udner er tatt med 5D mrk III og Canon 100mm f2.8, blender mellom 4-6.3, iso 1000, håndholdt, eksponering justert mellom +1 til +1,67. Blenderforvalg.
 

Paddene kan bli opptil 30 år gamle. De har få naturlige fiender da de utsondrer et giftig slim/stoff (kalt bufonin) fra skinnet og spyttkjertlene om de føler seg truet eller blir angrepet.
En hannpadde på tur i gresset
Mye symbolikk er blitt knyttet til paddene opp gjennom tidene og i flere kulturer - de har bl.a. blitt beskyldt for å være onde, blitt brukt av hekser og trollmenn, men også som symbol på fruktbarhet og velstand, som i asiatisk kultur.
De kan vel sies å ha noe dinosaur-aktig over seg, men er neppe i stand til å påføre mennesker hverken vorter (som man trodde før) eller andre forvandlinger. Det er fritt frem å kysse padder, men ikke forvent at prinsen popper ut av vortehuden! ;-)


Neste serie viser en sannsynligvis hunnpadde (grunnet størrelsen). Gjenkjennes bl.a. på form, farger, skinnkontur (tørr, vorteutseende) og den krypende gangen (se nederste bilde). Bildene er tatt med et Canon S100 med blits da det var bekmørkt ute - men OK som dokumentar på enkelte karakteristika på padden.


Padde på nattlig tur over tunet

Vortelignende, tørr hud

Krypende gange

fredag 5. juli 2013

Grønnfink (Greenfinch) - med årets tilvekst

Grønnfinken (Carduelis chloris) er en hyppig gjest hos oss i hagen på vinteren og denne sommeren også ganske så hyppig i samme område hvor jeg om vinteren har foring. Synes som den husker hvor det potensielt er mat å finne.

Grønnfinken har en olivengrønn farge på fjærdrakten, men det som er mest iøynefallende er nok de knallgule stripene på vingene. Det kraftige nebbet vitner om en dyktig frø og kjerne spiser. Grønnfinken er selskapelig og opptrer gjerne i flokker også med andre fuglearter. Og, så er den en av de få fuglene som synger mens den flyr!

Grønnfink, hann (Greenfinch)
Nytt for sommeren her hos oss er at herr og fru grønnfink har med seg årets avkom; travle, flittige, lærevillige og noen ganger kjeklende små grønnfinker. Sammen med årets tenåringer fra bokfink, pilfink og gråspurv familien så blir det liv i leiren bak huset vårt - et par hekker endog i mønet, så vi er sikret "naboer" her ut denne sommeren synes det.
Hyggelig å se familietilveksten.


Grønnfink, ungfugl
Grønnfink, ungfugl og voksen, med selskap fra pilfinker og gråspurver